Naslovnica BiH Brammertz u Tužilaštvu BiH: Procesuirati predmete proslijeđene iz Haga

Brammertz u Tužilaštvu BiH: Procesuirati predmete proslijeđene iz Haga

534

Sarajevo — Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sastala se sa glavnim tužiocem pri Mehanizmu za međunarodne krivične sudove Serge Brammertzom i njegovim timom.

Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta Kategorije 2, koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon podignutih optužnica u Tužilaštvu BiH, kao i mogućnostima prenosa predmeta Kategorije 2 u Hrvatsku i Srbiju, radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih, kako bi se procesuirali pod nadzorom tužilaštva pri MRMKS, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Također, na sastanku je razgovarano i o prenosu predmeta iz Tužilaštva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima Tužilaštva BiH u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužilaca regiona, te aktivnostima na ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

Tužiteljstvo BiH je iskazalo potrebu za unaprijeđenjem saradnje u budućnosti, sa MRMKS uključujući između ostalog i organiziranje obuka i razmjene iskustava između dvaju tužilaštava.

Tužilaštvo MRMKS i Tužilaštvo BiH održavaju redovne radne sastanke sa ciljem što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, navodi se u saopštenju.

(StarMo)