Naslovnica Region Brammertz oštro kritikovao Hrvatsku: Spremna tražiti pravdu samo za hrvatske žrtve…

Brammertz oštro kritikovao Hrvatsku: Spremna tražiti pravdu samo za hrvatske žrtve…

194

New York — Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz u utorak je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kritizirao Hrvatsku, kazavši kako se “čini da je spremna tražiti pravdu samo za hrvatske, no ne i za žrtve drugih nacionalnosti”.

Brammertz, bivši glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) koji istu dužnost obnaša i u MICT-u, pravnom sljedniku te institucije, rekao je kako u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji još ima „više od tri hiljade osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid“ koje treba istražiti i procesuirati.

Belgijski pravnik rekao je da postoji napredak u suradnji između tužitelja u Bosni i Hercegovini i Srbiji, no da „obje države nailaze na teške poteškoće u suradnji s Hrvatskom“.

„Hrvatska vlada donosi političke odluke o blokadi pravnog procesa“, smatra tužitelj.

Hrvatska nije odgovorila na zahtjeve za pomoć u više od osamdeset slučajeva, u ponekima više od sedam godina, stoji u priopćenju suda.


Brammertz je rekao kako je Hrvatska prošlo desetljeće bila predvodnik jačanja regionalne pravne suradnje u slučajevima ratnih zločina, no da „danas postoji raširen dojam da u Hrvatskoj postoji volja da se traži pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti“.

Pozvao je hrvatsko ministarstvo pravosuđa da pošalje sve blokirane zahtjeve relevantnim pravnim tijelima te ih ohrabri da ih urgentno procesuiraju.

 

(StarMo)