Naslovnica Izdvojeno Brammertz: Nedovoljno napretka na predmetima ratnih zločina u regionu

Brammertz: Nedovoljno napretka na predmetima ratnih zločina u regionu

423
Serge Brammertz

Sarajevo — Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Den Haagu Serge Brammertz, kazao je konferenciji regionalnih tužilaca u sarajevu je da tužioci na svim nivoima moraju da rade na predmetima ratnih zločina, jer je problem takve prirode da se ne može raditi samo “iz jedne kancelarije”.

“Nažalost, stvarnost je takva da je pred nama više izazova nego rješenja i zato naše šestomjesečno izvještavanje ostaje od ključnog značaja” – rekao je Brammertz, te je dodao da u posljednje tri godine “nije dovoljno ostvareno napretka u regionalnoj saradnji, na čemu se mora raditi”.

Napomenuo je da je na konferenciji u Beogradu postignut dogovor o preuzimanju predmeta od BiH u Srbiji i Hrvatskoj, navevši da ti predmeti “nisu stigli u nova tužilaštva”.

“Uspjeh tih procesa bit će veoma važan da bi se suočili sa skepsom koju žrtve osjećaju prema toj situaciji. Mora postati očigledno da će ishod prebacivanja biti uspješno krivično gonjenje” – rekao je Brammertz.

Dodao je da je tužilac za vezu projekt koji je veoma važan, jer je više od 300.000 stranica dokumenata prebačeno iz centralne banke podataka Haškog tribunala tužilaštvima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

“Sva podrška koju mi možemo dati u smislu pristupa informacijama, bit će na raspolaganju, ali i obuka, kako bi se unaprijedila regionalna saradnja” – rekao je Brammertz.

(StarMo)