Naslovnica Region Brammertz: Nastavak slavljenja ratnih zločinaca

Brammertz: Nastavak slavljenja ratnih zločinaca

411

New York — “Negiranje zločina i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca se nastavlja na prostoru bivše Jugoslavije i to stanje se pogoršava”, izjavio je glavni tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu (MMKS), nasljednika Tribunala u Hagu, Serge Brammertz, predstavljajući svoj redovni šestomjesečni izvještaj na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija u New Yorku.

Brammertz je rekao da su suđenja za ratne zločine sada uglavnom na nacionalnim sudovima i da podrška Haga ostaje važan faktor, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Brammertz je, podsjećanja radi, iste kritike iznio i u svom posljednjem šestomesečnom izveštaju, u julu ove godine, kada je takođe upozorio da se na prostoru bivše Jugoslavije “situacija dramatično pogoršala” zbog negiranja ratnih zločina i slavljenja njihovih počinilaca. Tada je poručio i da se negiranje genocida ne može tolerisati.

Glavni tužilac Brammertz je u oktobru i novembru, dok je pripremao izvještaj, izrazio nezadovoljstvo regionalnom saradnjom, kao i žaljenje zbog sporosti dostavljanja dokumentacije neophodne u procesima koji se vode pred Mehanizmom. Tada je rekao i da će u decembarskom izvještaju staviti naglasak na neophodnost regionalne saradnje u rješavanju predmeta ratnih zločina, traženja nestalih osoba i nacionalno procesuiranje predmeta ratnih zločina.

(StarMo)