Naslovnica BiH Brammertz bio na konferenciji povodom godišnjice opsade Sarajeva

Brammertz bio na konferenciji povodom godišnjice opsade Sarajeva

371

Sarajevo — Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), Serge Brammertz boravi u posjeti Bosni i Hercegovini of 4. do 8. aprila 2022.

Tužilac Brammmertz je danas bio u Sarajevu, gdje je zajedno sa predsjednikom Mehanizma, sudijom Carmelom Agiusom, dao uvodne riječi na konferenciji organizovanoj povodom obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva, saopšteno je u utorak iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

U okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, čije se podnošenje očekuje u maju 2022., tužilac Brammertz će se ove sedmice sastati s Milankom Kajganićem, vršiocem dužnosti Glavnog tužioca Tužilaštva BiH i Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH. On će također iskoristiti priliku da se sretne s predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH, uključujući ambasadora misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, kao i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Tužilac Brammertz će potom posjetiti Banja Luku i sastati se s Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske, i Brankom Mitrovićem, tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Na tim sastancima razgovarat će se između ostalog o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saradnji s tužilaštvom Mehanizma i podršci koja se od tužilaštva Mehanizma može dobiti, te o regionalnoj sudskoj saradnji u predmetima ratnih zločina.

Tužilac Brammertz će 7. aprila 2022. na Univerzitetu u Sarajevu održati predavanje pod nazivom „Uloga, značaj i rezultati MKSJ-a i MRMKS-a u postizanju pravde“.

Tužilac Brammertz se jučer u Srebrenici sastao s tamošnjim predstavnicima udruženja žrtava.

(StarMo)