Naslovnica Politika BPS: Problem migranata raspoređen samo na Bošnjake

BPS: Problem migranata raspoređen samo na Bošnjake

379
foto: RSE

Sarajevo — Bosanskohercegovača patriotska stranka (BPS) smatra da se, prije dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH, vladajuća trojka (SDA, HDZ i SNSD) treba dogovoriti o podjeli tereta migrantske krize u Bosni i Hercegovini – što je državni, a ne bošnjački problem, kako je trenutno teritorijaliziran, navodi se u saopćenju iz ove stranke.

Nadalje, također, BPS smatra da vladajuće tri stranke trebaju postići i dogovor o sistemskoj zaštiti granice, ojačavanju DGS-a i OS BiH jer s istočne granice Bosne i Hercegovine, sistematski se upućuju migranti u našu državu kako bi izazvali humanitarnu, sigurnosnu, ekonomsku i zdravstvenu katastrofu.

Pored toga, tri vladajuće stranke i njihovi predstavnici u Predsjedništvu BiH morali bi, prije formiranja Vijeća ministara BiH, postići dogovor s vlastima u Srbiji o zaustavljanju organiziranog prebacivanja migranata na teritorij Bosne i Hercegovine.

“Svaki dogovor oko funkcija, koji bi isključio dogovor oko migrantske krize i državne granice, manjkav je za državu i nepotreban građanima BiH koji su sve nesigurniji u svojim domovima”, zaključuju iz BPS-a.

(StarMo)