Naslovnica Mostar “Božuri” osnovani u Mostaru

“Božuri” osnovani u Mostaru

133

Mostar — Srpska zajednica u Mostaru, iako najmalobrojnija, u posljednje vrijeme se ističe svojim aktivnostima. Najnovija je osnivanje Srpskog omladinskog kluba Božuri. Okupljat će, kažu, mlade Mostara iz srpske zajednice, jer u tome vide mogućnost zajedničkog djelovanja i bolju mogućnost rješavanja problema s kojima se suočavaju.

Mladi su kategorija stanovništva koja je, uz penzionere, najugroženija u bh društvu. Očituje se to, prije svega, kroz nemogućnost ostvarivanja prava na zaposlenje, ali i zapostavljanja mladih kroz druge oblike društvenog života.

Upravo radi toga, u Mostaru je osnovan Srpski omladinski klub Božuri. Žele, kažu, biti generator promjena i za srpsku zajednicu i za Mostar uopšte.

“Mi smo novo udruženje u Mostaru. Izrasla je ideja da osnujemo udruženje kojim ćemo da provodimo građanski aktivizam, ali koje će ujedno da nam da prostor za djelovanje i predlaganje projekata, ideja… Uopšte, prostor da mladi ljudi iznose svoje stavove i mišljenja i pokušaju da nešto urade za zajednicu”, kaže za FTV Sara Mandić, predsjednica Srpskog omladinskog kluba “Božuri”, prenosi federalna.ba.

Grupa i zajedništvo bolje funkcionišu, nego pojedinac, navode u klubu.

Trenutno broje oko 30 članova, iako su nedavno osnovani. Sigurni su da će privući još veći broj sugrađana. Djeluju samostalno, a otvoreni su za saradnju sa drugim sličnim udruženjima, organizacijama ali i javnim institucijama u Mostaru.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)