Naslovnica BiH Božović nije dobio preporuku skupštinske komisije

Božović nije dobio preporuku skupštinske komisije

520
Branislav Borenović

Sarajevo — Komisija Predstavničkog doma PSBiH za pripremu izbora Vijeća ministra BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije dala preporuku za potvrđivanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Halid Genjac rekao je nakon sjednice da su četiri člana glasala za davanje preporuke, četiri protiv, dok su dva člana bila suzdržana.

Dodao je da je on lično bio suzdržan, jer smatra da su “potrebne dodatne konsultacije nakon odgovora koje su dobili od Božovića na sjednici”.

“To u ovom trenutku ne znači da će SDA na sjednici Predstavničkog doma PSBiH biti suzdržana, niti da će biti protiv, ni da će glasati za imenovanje Božovića” – istakao je Genjac.

Član komisije Branislav Borenović naveo je da je glasao protiv, jer je vrlo nezadovoljan kvalitetom odgovora koje je čuo od Božovića, dok su određeni “advokati” vladajuće koalicije tokom sjednice tvrdili da ni ne treba postavljati pitanja.

Član komisije Saša Magazinović naglasio je da kandidat “nije pokazao znanje za oblast za koju je kandidovan”, što je za njega bio razlog da glasa protiv.

Nenad Nešić, član komisije iz DNS-a koji je kandidovao Božovića, rekao je da su neki članovi komisije od sjednice pokušali napraviti “cirkus” kako bi dobili medijsku pažnju, a nemaju elementarna znanja o ovlastima ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Preporuka Komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom PSBiH.

Centralna izborna komisija saopćila je 18. decembra da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uvjete za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Božović, koji je predložen uime Demokratskog narodnog saveza, prošao je i potrebne provjere Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

(StarMo)