Naslovnica BiH Božićni prijem kardinala Puljića: Ne tražimo milostinju…

Božićni prijem kardinala Puljića: Ne tražimo milostinju…

433

Sarajevo — Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je na božićnom prijemu čiji je domaćin bio danas u Sarajevu, kazao da kršćani u slavlju Božića slave Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim saputnicima na zemlji.

Tako je i ovo druženje, dodao je on, kroz čestitanje Božića “stvaranje ozračja povjerenja, otvorenosti i uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti”.

“Posebno smo zabrinuti radi zakona o povratu oduzete imovine koji se ne donosi, a u međuvremenu se naša imovina otuđuje, preknjižava i prodaje bez suglasnosti vlasnika, u ovom momentu govorim uime Crkve. Ne tražimo milostinju nego naše pravo da imamo ono od čega ćemo živjeti. Kada država pruži koju pomoć nije to milostinja nego vraćanje duga, jer toliko godina upotrebljava našu imovinu bez naknade, pogotovo jer je sagradila mnoga zdanja na našoj zemlji, a mi kada trebamo lokaciju moramo kupovati tu zemlju”, istaknuo je kardinal Puljić.

Po njegovim riječima, kada traže da se riješi zdravstveno i penziono pitanje svećenika i vjerskih službenika, “toliko na to gledaju kao da mi oštećujemo državu, a ne vide koliko je država živjela na račun crkvene imovine, valjda smo i mi zaslužili biti ljudi i građani koji radimo za dobro ove zemlje”.

Kardinal Puljić je pomenuo i pitanje PDV-a kojeg, kako je kazao, “u svim segmentima prometa robe plaćamo, a kada se slučajno koja sredstva dadnu Crkvi tada se toliko digne hajka da smo iznenađeni kako se ne uvažava da i mi imamo pravo na dio tih sredstava, kao povrat”.

“Samo kada bi dobili povrat pola PDV-a koliko smo platili prigodom tolikih gradnji onda bi imali dobru pomoć da dostojno živimo”, kazao je Puljić.

Božićnom prijemu prisustvovale su broje zvanice, među kojima predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, članovi Vlade FBiH predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, te predstavnici drugih nivoa vlasti u BiH, diplomatskog kora, vjerskih zajednica i duge zvanice.

(StarMo)