Naslovnica Region Bošnjakinja izabrana “glasovima Srba”

Bošnjakinja izabrana “glasovima Srba”

466
foto: ilustracija

Sarajevo/Priština — Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. februara, nije ispoštovana stvarna volja birača iz nacionalnih manjina, koji su birali svoje predstavnike u Skupštini Kosova, a najveća nepravda učinjena je bošnjačkoj nacionalnoj manjini.

Ovo u razgovoru za Klix.ba tvrdi predsjednica Socijaldemokratske unije (SDU) Duda Balje, navodeći da je buduća predstavnica bošnjačke manjine Adrijana Hodžić iz inicijative “Ujedinjena zajednica” na mjesto zastupnice u Skupštini Kosova došla skoro isključivo glasovima Srba.

“Na posljednjim izborima na Kosovu, koji su održani 2019. godine, Srpska lista je imala 10 hiljada glasova viška, tj. glasova koji im nisu trebali da zauzmu svih deset mjesta u Skupštini, koji pripadaju Srbima. Dakle, s obzirom na to da im ti glasovi nisu bili potrebni, napravili su plan da tim glasovima naprave “atak” na nacionalne manjine. Za svoj cilj izabrali su Adrijanu Hodžić iz inicijative “Ujedinjena zajednica”, koja je iz srpskog dijela Kosovske Mitrovice i bila je dogradonačelnica tog grada”, navodi Balje.

Kako navodi Balje, prema informacijama kojima oni raspolažu, Hodžić je, računajući glasove Srba, dobila dovoljno podrške da zauzme dva od tri mjesta u Skupštini, koja pripadaju Bošnjacima.

“Kosovska Skupština ima 120 mjesta od kojih stotinu zauzimaju Albanci. Ostala pripadaju manjinama – 10 Srbima, tri Bošnjacima, dva Turcima i po jedan Romima i ostalim manjinama. Hodžić će sada zauzeti poziciju koja joj ne pripada, jer ne odražava stvarnu izbornu volju Bošnjačke nacionalne manjine, a i protivna je Ustavu Kosova u kojem stoji da manjine trebaju zastupati ljudi koje su izabrali pripadnici tih manjina”, ističe Balje.


Istakla je da je posebno rastužuje činjenica da je njena bivša partija, koalicija “Vakat”, najvjerovatnije učestvovala u ovim malverzacijama.

“Koalicija ‘Vakat’ sebe definiše kao tvorce Bošnjačke ideje na Kosovu. Međutim, rezultati izbora to negiraju. Nikad, naime, nisu imali glasove iz dominantno srpskih sredina, a na ovim izborima ih imaju čak oko hiljadu. Njima samo mogu poručiti da su prodali vjeru za večeru”, kategorična je Balje.

Na kraju je istakla da je krajnji cilj ovih malverzacija taj da Srpska lista postigne kontrolu nad 14 od 20 skupštinskih mjesta manjina, što bi u predsjedničkim izborima koji slijede bila značajna snaga koja bi mogla utjecati na izbor predsjednika u državi Kosovo.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)