Naslovnica BiH Bošnjačka djeca se vraćaju u školu

Bošnjačka djeca se vraćaju u školu

213

Zvornik — “Idu djeca sutra u školu, dogovoreno je. Dalje ide papirologija do određenog roka, a ako ne ispune zahtjeve da djeca uče bosanski jezik, ponovo će biti bojkot”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Hajrudin Okanović, jedan od roditelja čije dijete već više od mjesec dana ne pohađa nastavu u Liplju kod Zvornika na istoku Bosne i Hercegovine.

Rekao je to nakon sastanka roditelja sa predstavnicima Ministarstva prosvjete Republike Srpske.

Devet od 12 učenika bošnjačke nacionalnosti područne osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika ne pohađa nastavu, jer im u matičnim knjigama, prema zahtjevima roditelja, nije upisan ‘bosanski jezik’ već ‘jezik bošnjačkog naroda’.

Roditelji učenika su obećali da će njihova djeca krenuti na nastavu, saopštila je novinarima nakon sastanka pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović potvrdivši da je određeni dogovor postignut.

Cvijanović je dodala i da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS do petka, 16. oktobra, proslijediti određena dokumenta roditeljima, a odnose se na izučavanje jezika bošnjačkog naroda, da bi znali na koji način treba da ostvaruju svoja prava.

Cvijanović je naglasila da u Područnom odjeljenju u Liplju djeca izučavaju nastavni plan i program Tuzlanskog kantona i da, što se toga tiče, ostvaruju svoje puno pravo kao djeca bošnjačke nacionalnosti.

“Na koji način će se upisivati jezik naroda, mislim da je to više tehničko pitanje”, rekla je Cvijanović.

(StarMo)