Naslovnica Mostar Bosanski vitezovi za Dan nezavisnosti u Blagaju

Bosanski vitezovi za Dan nezavisnosti u Blagaju

838
Krhan i Guja

Mostar — “Stazom bosanskih vitezova” naziv je manifestacije kojom će u subotu, 29. 02., u Blagaju biti obilježen Dan nezavisnosto Bosne i Hercegovine, saopšteno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru.

Dom kulture Blagaj organizator je manifestacije u okviru koje će građani, učenici mostarskih škola i konjanici-vitezovi prodefilirati blagajskim Starim gradom, dok je u centralnom dijelu svečanosti planiran teatarski sadržaj i predavanje prof. dr. Envera Imamovića.

Okupljanje omladine i građana predviđeno je ispred šehidskog turbeta u Blagaju u 10 sati, odakle će se kolona kretati prema Starom gradu Blagaj. Nešto kasnije prema istom mjestu krenut će defile konjanika – izjavio je direkktor Doma kulture Blagaj Saudin Guja.

Program manifestacije počet će intoniranjem himne i podizanjem zastave te kratkim umjetničkim performansom nakon čega slijedi sat povijesti Envera Imamovića, koji je svoj naučni rad posvetio istraživanju Blagaja.

Partneri manifestacije “Stazom bosanskih vitezova” mostarske su osnovne i srednje škole, Muzej Hercegovine Mostar, Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru i KUD Blagaj.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan kazao je kako je manifestacija planirana kroz tri segmenta, od kojih je prvi kontinuitet države.

“Uzeli smo područje Starog grada Blagaja, kao srednjovjekovni dio naše povijesti, jer smo čak i u dokumentima našli spominjanje Blagaja, i to na 1. marta 1423. godine! – kazao je Krhan na konferenciji za novinare.

Identitet države, dodao je, drugi je segment manifestacije s obzirom da je područje Starog grada Blagaja bilo sjedište titularne bosanske vlastele stoljećima.

– Treći je segment budućnost BiH, jer je cilj da se veliki broj omladine, studenata i građana upozna s kulturno-povijesnim dijelom Blagaja kao jednim biserom naše kulturne baštine i da taj mlađi naraštaj dobije lekciju iz povijesti – kazao je Krhan.

Organizatori su pozvali sve zainteresirane da im se pridruže u subotu i zajedno na Starom gradu Blagaj obilježe Dan nezavisnosti BiH.