Naslovnica Region Borrell: Sporazum Kosova i Srbije “pitanje mjeseci”

Borrell: Sporazum Kosova i Srbije “pitanje mjeseci”

165

Brisel — Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, “pitanje mjeseci”.

“Ja čvrsto vjerujem da je postizanje konačnog sporazuma pitanje mjeseci, a ne godina, pod uslovom da se obje strane konstruktivno angažuju. Međutim, mi ne propisujemo (rješenje), već samo olakšavamo proces. Ne namjeravamo vještački ubrzavati, ali niti želimo odugovlačiti”, izjavio je šef evropske diplomatije na kraju sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na ovom sastanku prva tačka dnevnog reda bio je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je podnio izvještaj o njegovim naporima od kada je imenovan da u ime briselskih institucija pomogne proces pregovora.

Borrell tvrdi da je sam svjedok da proces pregovora nije lak, međutim smatra da je ohrabrujuće to što obje strane pridaju veliku važnost ovom procesu.

On je poručio Beogradu i Prištini da je sporazum glavni preduslov ako zemlje žele da napreduju u procesu evropskih integracija.

“Pozdravljam priliku da se danas obratim ministrima vanjskih poslova Evropske unije vezano za dijalog Beograd-Priština. Zahvalan sam na njihovom iskrenom interesu i snažnoj podršci. Današnja rasprava potvrdila je da je dijalog jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije”, napisao je Lajčak na svom Twitter profilu.

(StarMo)