Naslovnica Region Borrell se sastaje sa liderima Zapadnog Balkana

Borrell se sastaje sa liderima Zapadnog Balkana

95

Bruxelles — Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell organizira u srijedu neformalnu večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u Bruxellesu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Radi se o tradiciji koju je par godina ranije, ustanovila Borrellova prethodnica, Federica Mogherini, gdje se jednom godišnje pozivaju lideri Zapadnog Balkana kako bi se neformalno razgovaralo o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se područje suočava.

Ove godine, prema saopćenju, na dnevnom redu bit će sigurnosno okruženje u Evropi u svjetlu nelegalne agresije Rusije na Ukrajinu.

Dolazak na večeru u Briselu, su potvrdili predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, šef vlade Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija. Kosovo će na ovoj večeri predstavljati ministrica vanjskih poslova, Donika Gervalla, budući da se kosovska predsjednica i premijer nalaze u posjeti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi učesnici će prije večere imati kratke bilateralne razgovore sa šefom evropske diplomatije, Josepom Borrellom.

(StarMo)