Naslovnica BiH Borrell: Preko 900 migranata je bez skloništa

Borrell: Preko 900 migranata je bez skloništa

401

Brisel — Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima da se najhitnije pristupi rješavanju trenutne situacije u vezi smještaja migranata iz “Lipe” i da zajedno rade na iznalaženju dugoročnijeg rješenja zasnovanog na zajedničkoj odgovornosti.

Borell je u saopštenju naveo kako smo svjedoci ozbiljne humanitarne situacije u vezi sa migrantima u Bosni i Hercegovini.

“Više od 900 migranata je bez skloništa u teškim zimskim uvjetima nakon zatvaranja prihvatnog centra u “Lipi”. Time se dodatno pogoršava situacija u kojoj se približno 3000 migranata nalazi bez odgovarajućeg skloništa. Vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima moraju hitno riješiti ovu tešku situaciju. Prihvatni centar “Bira”, uspostavljen uz 3,5 miliona eura vrijednu podršku EU, može pružiti sklonište u toku zimskih mjeseci, kako je naglasila i komesarka EU za unutarnje poslove Ylva Johansson u svojim telefonskim pozivima sa premijerom Unsko-sanskog kantona i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, kazao je Borell, prenosi BHRT.

On je dodao da se odluke Vijeća ministara od 21. decembra i ponovo danas, 31. decembra, o privremenom ponovnom otvaranju ovog centra, moraju provesti bez daljnjeg odlaganja.

(StarMo)