Naslovnica Mostarski izbori 2020 Borrell pozdravio sporazum o održavanju izbora u Mostaru

Borrell pozdravio sporazum o održavanju izbora u Mostaru

277

Sarajevo — Tokom subotnjeg sastanka sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa potpredsjednikom Evropske komisije (EK) i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borrellom naglašen je zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Kako se navodi u saopštenju iz PSBiH Borrell je naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u BiH.

“Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između PSBiH i Evropskog parlamenta”, dodaje se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodi se da je ohrabrio članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), sukobu interesa i javnim nabavkama.

Članovi rukovodstva PSBiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i ocijenili da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

(StarMo)