Naslovnica Region Borrell otvoreno: Danas nije dobar dan za Zapadni Balkan

Borrell otvoreno: Danas nije dobar dan za Zapadni Balkan

69

Bruxelles — Danas bi trebali krenuti u pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i ne mogu sakriti svoje razočarenje.

Ono je, pretpostavljam, i razočaranje mnogih ljudi. Trebali bismo ovo pokrenuti. Ali još ima nade – ne znam šta bugarski parlament može učiniti u narednim satima. Ali stvari ne idu dobro i trebamo pokušati to popraviti”, poručio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, javlja N1.

Obraćajući se novinarima pred početak sjednice Evropskog vijeća s liderima šest balkanskih država on je istakao i da “ovo još jednom pokazuje da je jednoglasnost veliki problem za donošenje odluka”.

“Dakle, moramo razmišljati kako donosimo odluke u Evropskoj uniji, jer ne možemo nastaviti s blokadom jedne zemlje mjesecima i mjesecima.

Ali, imam i dobre vijesti.

Dobili smo dogovor u dijalogu Kosova i Srbije kako bismo energetsku stranu problema sproveli u djelo, što je važan korak naprijed.

Nastavit ćemo raditi na dijalogu, a možda ćemo do kraja mjeseca moći održati sastanak na visokom nivou i time napraviti još jedan korak”, rekao je Borrell.

Ipak, istakao je da pred EU stoji zadatak više i dinamičnije aktivnosti i brže integracije “ljudi sa zapadnog Balkana u naš rad”.

“To ću učiniti u Vijeću za vanjske poslove, pozivajući ih da dođu i učestvuju u našim raspravama. U drugim sektorskim politikama oni mogu učiniti istu stvar”, najavio je.

Visoki predstavnik EU svoje je obraćanje zaključio pesimistički:

“Moramo nastaviti raditi i održavati plamen evropske perspektive živim. Ali danas nije dobar dan”.

No, najavio je da će Ukrajina i Moldavija dobiti kandidatski status i pozvao vlasti tih država da predano rade na reformama.

(StarMo)