Naslovnica Politika Borenović: SNSD i HDZ odbijaju pomoći privredi

Borenović: SNSD i HDZ odbijaju pomoći privredi

440
Branislav Borenović - PDP

Banja Luka — Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da nije neočekivano, ali ipak je porazno što Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH odbijaju da pomognu privredi, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Podsjeća da su delegati te dvije stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali protiv Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV, kojim se plaćanje PDV-a pomjera za posljednji dan u mjesecu.

Borenović kaže da je to bila prilika da se olakša privrednicima, ali posredno i radnicima da prebrode krizni period nastao tokom vanrednog stanja, čije posljedice se danas osjećaju, a što će trajati duži period, saopćeno je iz PDP-a.

Privreda trpi, smatra on, zbog vlasti koja nema osjećaja za ekonomske probleme i sve prebacuju na čisto politički teren.

“Odbijanje ovog prijedloga, ali i činjenica da se obećane mjere još ne sprovode i da, na primjer, mnogi radnici u Republici Srpskoj još čekaju isplate minimalnih plata za period u kojem je privrednim subjektima bio zabranjen rad, govori da ne postoji osjećaj odgovornosti za stanje u koje je zbog amaterizma vlasti dovedena privreda”, ističe Borenović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon rasprave po hitnom postupku, nisu danas na sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Protiv prijedloga su bili delegati SNSD i HDZ, “za” su bili delegati iz reda bošnjačkog naroda, dok je delegat Mladen Bosić iz SDS bio uzdržan.

(StarMo)