Naslovnica Politika Borenović: Nove sankcije BiH prema Rusiji – Šta radi Dodik?

Borenović: Nove sankcije BiH prema Rusiji – Šta radi Dodik?

136
Branislav Borenović

Banja Luka — Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell ovih dana je objavio da se BiH pridružila i posljednjim odlukama Vijeća EU o sankcijama Rusijnavodi u svojoj reakciji predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Pojašnjava da se naša zemlja kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Ukrajinom i Albanijom, uskladila sa četiri posljednje odluke o sankcijama Vijeća EU od 21. jula i 25. jula.

Radi se o odlukama kojima se, na isti način kao i do sada, uvode ili produžavaju restriktivne mjere i proširuju spiskovi osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.

– Jasno se navodi da EU prima na znanje posvećenost ovih zemalja koje obezbjeđuju da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Vijeća EU, što se posebno pozdravlja. Također, Borrell je nedvosmisleno potvrdio da je Srbija jedina država na Balkanu koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije – ističe Borenović.

Ove činjenice pokazuju da se član Predsjedništva BiH iz RS (Dodik) ne bavi svojim poslom za koji ima ustavna ovlaštenja – kaže Borenović i dodaje:

– On se zato itekako bavi Ljubijom, Aluminom… gdje nema nadležnost, ali očigledno ima motiv. Vjerovatno dosta unosniji – ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

(StarMo)