Naslovnica Politika Borenović: “Budućnost RS-a je u Evropi”

Borenović: “Budućnost RS-a je u Evropi”

270

Banja Luka — Branislav Borenović ponovo je danas izabran je za predsjednika Partije demokratskog progresa na stranačkom saboru u Banjoj Luci.

On se zahvalio na prilici da i u naredne četiri godine vodi PDP i da zajedno sa saradnicima nastavi jedan savremen proces izgradnje političke partije na principima odgovornosti, transparentnosti i otvaranja prema novim idejama i novim ljudima.

Kazao je da će PDP u naredne četiri godine učiniti apsolutno sve što je objektivno moguće kako bi postao pokretač političkih, ekonomskih i, uopće, vrijednosnih promjena u RS-u i BiH.

“RS ispred svega i da želimo da snažimo njene institucionalne kapacitete. Budućnost RS-a je u Evropi, te da ćemo snažno afirmisati oba svoja identiteta na koja smo ponosni: srpski i evropski, uz puno poštovanje i afirmaciju i svih drugih identiteta naroda i građana koji žive u RS-u i koji je poštuju kao jednu uređenu i otvorenu zajednicu“, rekao je on.

Govoreći o poziciji RS-a unutar BiH, kazao je da će oni istrajavati na dejtonski uređenoj, visoko decentralizovanoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini, u kojoj RS tačno zna šta hoće i u kojoj “imamo konačno jednu proaktivnu ulogu”.

“Dakle, RS pod liderstvom PDP-a treba da bude civilizacijski, politički i ekonomski lider cijele Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je srpska koliko hrvatska, bošnjačka i ostalih. I hoćemo da se pitamo u njoj“, kazao je Borenović, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Onasa.,

(StarMo)