Naslovnica Mostar Borci Armije RBIH: Ratna laž ne smije u institucije!

Borci Armije RBIH: Ratna laž ne smije u institucije!

746

Mostar – Pripadnici boračkih udruženja Armije Republike BiH u Mostaru izrazili su u četvrtak na press-konferenciji nezadovoljstvo činjenicom da se u zajedničkim, javnim institucijama Grada Mostara i HNK relativizira i u suštini negira uloga armijskih i policijskih jedinica Republike BiH u ratnim operacijama za oslobođenje Mostara u junu 1992. godine.

Borci tvrde da je posebno problematično što se ovakve informacije pojavljuju na glasilima javnih institucija, koje bi trebale zastupati interese svih građana.

U tom svjetlu, osudili su pojavu članka na zvaničnim internet-stranicama Grada Mostara, gdje je uloga Armije RBiH i MUP-a RBIH minimizirana i gdje su te jedinice praktično predstavljene samo kao dijelovi HVO-a.

Sead Salčin, major Armije RBiH, je posebno zabrinut time što se nečija verzija rata želi progurati u zajedničke, zvanične institucije.

„Laže svak. Ratna laž je pa maltene brendirana stvar u BiH i na Balkanu. Ali nas boli što ratna laž ulazi u institucije“, rekao je Salčin, dodajući da se time mogu baviti pojedinačna udruženja, ali da ulazak ratne laži ili umanjene istine u institucije nije dobar.

Novinare je zanimao stav predstavnika boračkih organizacija o plakatu koji se pojavio na zgradi Ministarstva za pitanje boraca HNK, kojim se jednostrano najavljuje obilježavanje manifestacije Lipanjske zore, a na kojem se takođe negira uloga Armije RBiH i MUP-a.

Haris Kljako, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Stari Grad Mostar kazao je kako se ovim činom još jednom dolijeva ulje na vatru i da time Mostar opet proživljava period lošeg imidža.

„Pozabavićemo se zaista drugim instrumentima osim činjenica, gdje su saborci rekli, po meni lagano dolaze i odgovornosti kroz prijave i način na koji neko derogira pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodice šehida, ratne vojne invalide i demobilisane borce“, rekao je uz ostalo Kljako.

Novinarima su se obratili direktni učesnici operacije oslobađanja Mostara i doline Neretve juna 1992., rekavši uz ostalo da su, na primjer, u samom gradu – u njegovom urbanom dijelu – Neretvu forsirale isključivo jedinice Armije RBiH i MUP-a, te da su u tim jedinicama bili zastupljeni pripadnici svih naroda, na šta su učesnici posebno ponosni. Obratili su se još i Selim Isić, Vlado Fink, Zijat Mušić, Esad Kosić, te Semir Dizdarević.

Tokom press-konferencije predstavljen je i program manifestacije „Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992 – 2020“.

(StarMo)