Naslovnica BiH Boračko jezero: Opet izviđački kamp za djecu više nacija

Boračko jezero: Opet izviđački kamp za djecu više nacija

373

Konjic — Na Boračkom jezeru poznatom kao Izviđačko jezero i ove godine održava se jedinstveni Interetnički kamp u organizaciji Saveza izviđača Grada Zenica.

I ove godine okuplja brojne mlade ljude iz oba entiteta, ali i regiona. Pod jedinstvenim sloganom „Jedan svijet“ šire poruku suživota i ljubavi. Vrhunac kampa predstavlja i održani Festival izviđačkih pjesama kojim se slave upravo ove poruke.

Jedan kamp dovoljan je da razbije sve fiktivne i stvarne granice među mladima od Zenice preko Prijedora, Osijeka, Jablanice, Sarajeva do Doboj Istoka, Beograda i Mostara. Prepoznaju to i izviđači Novog Pazara koji su tu 8. godinu zaredom.

“Nama to znači, njima to znači, kažem, svake godine u jako velikom broju sa radošću dolazimo ovdje”, kaže Nedžad Eminović, starješina Odreda izviđača “Sandžak” iz Novog Pazara, prenosi federalna.ba.

“To sve što se dešava ovdje i te veze koje se podstiču među mladim ljudima koje su jako bitne u našem regionu su od izuzetnog značaja za našu budućnost i nas mladih a i cjelokupno regije”, dodaje njegov kolega iz odreda Davud Delimeđac.

Projekt interetničkih kampova razvijen je u saradnji sa Ambasadom SAD-a i traje još od 2012. godine a pored izviđača Zenice, glavni partner je Savez izviđača Dr. Mladen Stojanović iz Prijedora.

“To je interetnička povezanost mladih s tim da smo mi prve godine već tu saradnju proširili na region tako da smo već u prvoj godini imali naše prijatelje izviđače iz Osijeka, iz Pazara, iz Niša, iz Beograda, i stalno smo širili taj broj”, pojašnjava predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica Edin Šarić.

U okviru kampa u subotu uveče upriličen je 8. Festival izviđačke pjesme. Dvanaest pjesama takmičarskog programa djela su mladih izviđača regiona. Pjesmu Savršen svijet izvodi Lada koja je inspiraciju dobila na kampu prošle godine.

“Sama pjesma govorio o tome da je izviđač zapravo biti ponos plus jedan dio moje pjesme: Glavu digni i uzvikni, Izviđač sam ja! To je nekako glavna rečenica i inspiracija”, zaključuje Lada Jurić iz Saveza izviđača Grada Zenica.

Ljeto pod zvijezdama koje su do 90-ih provodili izviđači pod jednom državnom nastavljaju nove generacije izviđača pod zastavom ljubavi i prijateljstva.

(StarMo)