Naslovnica Život Bono Vox slavi rođendan

Bono Vox slavi rođendan

200

Zagreb — Frontman popularne irske rock grupe U2 i borac za ljudska prava Bono slavi u nedjelju 60. rođendan.

Bono je član grupe od svojih srednjoškolskih dana, a svoju prepoznatljivost iskoristio je za borbu za rješavanje globalnih problema, poput otpisa dugova siromašnim zemljama.

Rođen je Dublinu kao Paul David Hewson od katoličkog oca i majke protestantkinje, koje je umrla kad mu je bilo 14, prenose hrvatski mediji.

Grupi se pridružio 1976. kad se javio na oglas kojim je bubnjar Larry Mulen tražio ostale članove. Dobio je nadimak Bono Vox po obližnjoj prodavnici slušnih pomagala.

Za grupu je napisao većinu pjesma, često s politikom i vjerom kao glavnim temama.

Svoju slavu često koristi za društveni aktivizam. Glavni je glasnik međunarodne grupe Aid for Africa koja se zalaže za oprost duga najsiromašnijim zemljama.

U2 je okviru tadašnje svjetske turneje 1997. nastupio u razrušenom i ranjenom Sarajevu 1997., što je doživljenog kao početak povratka normalnom životu i nikad im zaboravljeno, podsjeća slovenska agencija STA.

Američki časopis Time dvaput ga je uvrstio među 100 najutjecajnjih ljudi na svijetu, a 2005. zajedno s Billom i Melindom Gates proglasio osobama godine. Vitezom su ga proglasili Francuzi i Britanci i više je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Frontmen grupe koja je 2017. s albumom Songs of Experience zasjela na prvo mjesto američke top liste i tako postala prva grupa kojoj je to uspjelo u četiri decenije zaredom, nedavno je otkrio zašto nosi sunčane naočale. “Nije zbog umjetničkog hira, nego zbog glaukoma s kojim se nosim 20 godina”, kazao je Guardianu.

Posljednja humanitarna akcija u kojoj je U2 učestvovao bilo je doniranje punog aviona zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa irskim zdravstvenim radnicima.

(StarMo)