Naslovnica Politika Bolton: Trump je najgori predsjednik SAD!

Bolton: Trump je najgori predsjednik SAD!

227
John Bolton

Washington — John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost odlazećeg američkog predsjednika, izjavio je da su Kina i Rusija “najveća strateška prijetnja za SAD” i globalnu sigurnost te da bi pobjeda Donalda Trumpa na nedavnim izborima za predsjednika “nanijela nepopravljivu štetu za zemlju”.

Na Holberg debati 2020. iz Bergena, koja je prenošena online, rekao je da je Kina na prvom mjestu kao najveća strateška prijetnja SAD-u i globalnoj sigurnosti, dok je Rusija odmah iza nje, prenosi Tanjug.

“Smatram da će Kina biti egzistencijalno pitanje za Zapad i za njegovu demokratiju tokom cijelog 21. stoljeća, jer provodi unutrašnju i međunarodnu politiku koja je suprostavljena zapadnim interesima i vrijednostima”, naveo je Bolton i dodao da više nije riječ o komunističkoj zemlji, već o autoritarnom sistemu, koji vrši pritisak na sve vrste slobode.

Bolton tvrdi da Kina prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualnog vlasništva od Zapada.

Kada je riječ o Rusiji, Bolton kaže da je to opadajuća sila.

“Rusija je takozvana ekonomija jednog konja, zasnovana na nafti i prirodnom plinu. Ali, sve dok ima desetke hiljade komada nuklearnog naoružanja, to je druga priča i to je zemlja koja se mora imati ozbiljno u vidu, što mislim i da radimo”, smatra Bolton.

Kada je riječ o nedavno okončanim izborima za predsjednika SAD-a, kaže da se plašio da će Trump dobiti drugi mandat, jer, prema njegovim riječima, neke od štete koje je napravio bi bile nepopravljive, a posljedice dugoročne.

“To je i razlog što sam dao ostavku na mjesto savetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a”, kaže Bolton i dodaje kako vjeruje da će šteta, koju je, po njegovim riječima, napravio Trump na međunarodnom i unutrašnjem planu biti brzo popravljena.

“Mislim da je Trumpova vladavina samo iskustvo, a ne tendecija i mislim da će Trump otići u historiju kao najgori predsjednik kojeg smo ikada imali”, tvrdi Bolton i ne smatra da nastaje “trampizam”.

 

(StarMo)