Naslovnica Region Bolton: Spominjana razmjena teritorija između Srbije i Kosova

Bolton: Spominjana razmjena teritorija između Srbije i Kosova

131

Beograd — Bivši savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je da je razmjena teritorija spominjana kao mogućnost u razgovorima lidera Srbije i Kosova.

U intervjuu za američko Udruženje stranih novinara (Foreign Press Association), Bolton je rekao da su “lideri Srbije i Kosova još 2018. godine pokazali želju” da riješe kosovsko pitanje, jer su uvidjeli da bez normalizacije odnosa nema ni ekonomskog razvoja ni stabinosti, prenio je Glas Amerike.

“I mislio sam da vrijedi pokušati, iako je pitanje za obje zemlje veoma kontroverzno. Jedna od stvari o kojoj su razgovarali bila je mogućnost razmjene teritorija”, kazao je bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Bolton je naveo da ideja o razmjeni teritorija nije dobro prihvaćena u dijelovima Balkana, Zapadne Evrope i u Njemačkoj, jer bi razmjena na jednom mjestu bila povod za razmjenu na drugom, i dodao da se to dešavalo kroz historiju.

On je rekao da je uvjeren da bi Evropa na kraju prihvatila takav dogovor.

“U slučaju da su Kosovo i Srbija postigli dogovor čiji bi dio bila razmjena teritorija, da li zaista mislite da bi ostatak Evrope rekao da to nije prihvatljivo za njih i da bi odbacili dogovor dvije strane? Za mene je to nezamislivo”, kazao je Bolton.

Predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači nikada nisu rekli da je razmjena teritorija zvanično bila jedna od opcija za rješavanje pitanja Kosova, dok su mnogi upućeni tvrdili da je ta mogućnost ozbiljno razmatrana.

Glas Amerike je naveo da Vučićev kabinet nije odgovorio na zahtjev za komentar Boltonovih navoda.

Bolton je bio Trumpov savjetnik od aprila 2018. do septembra 2019. godine, a trenutno promoviše memoare u kojima je pisao o dešavanjima u Bijeloj kući i često kritikuje Trumpa.

U augustu 2018. godine, dok je bio na funkciji, Bolton je rekao da SAD ne isključuju mogućnost teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova.

Aktuelni izaslanik Bijele kuće za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell demantovao je da je uz posredstvo Trumpove administracije postignut dogovor o razmjeni teritorija i ukazao da je Bolton vodio svoju politiku dok je bio na funkciji savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Bolton je komentarisao i otkazani sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Bijeloj kući, zakazan za 27. juni. Sastanak je otkazan pošto je objavljen prijedlog optužnice za ratne zločine protiv Tačija.

“Ovaj samit Srbije i Kosova svakako nije trebalo da dovede do sporazuma. Naravno, ja sam to posmatrao spolja, ali mi je djelovao kao prilika za slikanje i ništa drugo. Na kraju se ništa od toga nije desilo”, naveo je Bolton.

Ocijenio je i da je rješavanje spora Atine i Skoplja o imenu Sjeverne Makedonije bio veliki uspjeh, a da su preostali problemi Bosne i Hercegovine i Kosova, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)