Naslovnica Politika Bogićević: Nisam ni mogao biti izabran

Bogićević: Nisam ni mogao biti izabran

324

Sarajevo — Kandidat za gradonačelnika Sarajeva Bogić Bogićević, koji je 24. marta povukao kandidaturu i izjavio da ne želi preuzeti ovu funkciju, u pismu novoizabranom predsjedniku Gradskog vijeća Sarajeva Jasminu Ademoviću, poručio je 26. marta da neće odustati od svoje odluke.

Vijećnici Gradskog vijeća su 26. marta u nastavku zasjedanja, prekinutog prije dva dana, jednoglasno izabrali Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva.

Kako je u pismu naveo Bogićević, to je glasanje bilo potpuno bespredmetno.

“Prije dva dana javno i neopozivo povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. Neopozivo povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati. Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekorektno što ni jednom riječju niko na današnjoj sjednici nije ni pomenuo moje neopozivo povlačenje kandidature”, navodi Bogićević, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radi zaustavljanja daljih manipulacija njegovim imenom, zatražio je da javnost bude obavještena o stvarnim činjenicama, prije svega o tome da je neopozivo povukao svoju kandidaturu.


“Bilo bi pošteno da preuzmete odgovornost za današnja dešavanja u Gradskom vijeću, umjesto što krivicu pokušavate da prebacite na mene, dajući mi neke nove rokove za izjašnjavanje o nečemu o čemu sam se već neopozivo izjasnio”, napisao je Bogićević u pismu predsjedavajućem Gradskog vijeća.

Budući da Bogićević ne prihvata da bude gradonačelnik, tražit će se drugi kandidat.

(StarMo)