Naslovnica Politika Bogićević je počasni građanin Zenice

Bogićević je počasni građanin Zenice

277
Bogić Bogićević

Zenica — Gradsko vijeće Zenice potvrdilo je odluku Ocjenjivačkog suda za javna priznanja Zenice te proglasilo Bogića Bogićevića za počasnog građanina Grada Zenica.

U obrazloženju odluke, ističe se kako je Bogićević, djelovanjem kao bosanskohercegovački političar, „dao izuzetan doprinos razvitku države Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti“.

Vijeće je usvojilo i odluku o dodjeli javnih priznanja Zenice povodom 20. marta – Dana Grada Zenice, po kojoj će priznanje „Grb Zenice“ posthumno biti dodijeljen Zeničaninu Rasimu Salčinović „za unapređenje i razvoj privatnog poduzetništva i očuvanje bosanske tradicije i tradicije Grada Zenica“.

Priznanje „Nagrada Zenice“ dodijelit će se glumcu Harisu Burini, „za dostignuća u oblasti scenske i filmske umjetnosti, za promociju Grada Zenica u BiH i šire“; „za doprinos ugledu i afirmaciji Grada Zenica kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje“ Gradskom horu „Kasiopeja“ Zenica te novinaru u penziji Faruku Midžiću „za 50 godina novinarsko-publicističkog stvaralaštva, za promociju i afirmaciju Zenice i Zeničko-dobojskog kantona“.

Priznanje „Plaketa Zenice“, koje će, kao i ostala priznanja, 20. marta biti dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, bit će dodijeljeno Nihadu Hodžiću.

 

(StarMo)