Naslovnica Mostar Bogat raspored u Narodnom pozorištu Mostar

Bogat raspored u Narodnom pozorištu Mostar

519

Mostar — U ovoj sedmici ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje bogat raspored u Narodnom pozorištu Mostar. Predstava „Ajmo na fuka“ autora i reditelja Dragana Komadine, biće odigrana u srijedu, 19. 02. 2020 godine u 20 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar. Glumačku postavu čine Saša Oručević i Robert Pehar.

Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju „poziv od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Ova predstava je prvi zajednički koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

„Ajmo na fuka“ je doživjela veliki uspjeh kod publike i pozorišne kritike, a za nju su Narodno pozorište Mostar i HNK Mostar dobili nagradu na XIV festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, “kao priznanje za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje”, saopšteno je iz NP Mostar.

Cijena karte iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

U petak, 21. 02., na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bit će izvedena predstava „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, sa početkom u 20 sati.

Predstava Huzur donosi priču o borbi, suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Cijena karte iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Na rasporedu NPM-a u nedjelju, 23. 02., je jubilarna 50. izvedba predstave “Fatima, nevjesta od boli” nastala u produkciji Mostarskog teatra mladih, sa početkom u 20 sati.

Fatima, nevjesta od boli je čitanje balade Hasanaginica iz vizure žene. Predstava je koncipirana kao sjećanje duše Fatime Pintorović, zvane Hasanaginica. Njeno sjećanje uz pripovijedača koji pripovijeda samu baladu oživljava sve likove iz njenog života na način kako ih ona vidi.

Cijena ulaznice iznosi 3 KM.

(StarMo)