Naslovnica Mostar Bogat program mostarskog “Dana srca”

Bogat program mostarskog “Dana srca”

78

Mostar — “Dani srca u Mostaru” naziv je događaja kojim će se iduće sedmice obilježiti 29. 09. – Svjetski dan srca.

Program “Dana srca u Mostaru” održat će se od 26. 09. do 02. 10., a sve s ciljem “promocije zdravih stilova života, prevencije pušenja i drugih kardiovaskularnih faktora rizika”.

U događaj su uključene brojne organizacije i udruženja građana, liječnici, medicinske sestre i studenti s oba javna sveučilišta u Mostaru, vjerske zajednice, kantonalni i federalni zavod za zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, te naučne akademije i fakulteti, najavili su organizatori.

Tokom trajanja manifestacije partneri-sudionici akcije organizirat će preventivne akcije, promociju zdravlja i zdravih stilova života u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Kros utrka mladih na Španjolskom trgu i Bulevaru planirana je u petak, 30. rujna, s početkom u 9 sati, a sportska radionica za mlade s posebnim potrebama održat će se ispred Gimnazije istoga dana u 10 sati.

Svi zainteresirani moći će provjeriti stepen rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u Domu zdravlja na Bulevaru i Domu zdravlja Stari grad Mostar od 26. 09. do 02. 10.

U četvrtak, 29. 09. održat će se međunarodni naučni skup posvećen novinama s evropskih i američkih kongresa kardiologa tokom 2022.

Posljednji dan nedjelja, 02. 10., rezerviran je za marš na relaciji Španski trg – Mali i Veliki kuk na putu ka Podveležju. Polazak sa Španskog trga zakazan je u 9.30 sati.

 

(StarMo)