Naslovnica Sport Bliži se početak Evropskog prvenstva u Mostaru

Bliži se početak Evropskog prvenstva u Mostaru

850

Mostar — Mostarski dio bosanskohercegovačkog tima, koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u body buildingu i fitnessu 4. septembra u Mostaru, radi punom parom i priprema se kako bi u što boljem svjetlu predstavili grad i državu BiH na tom takmičenju svjetskog renomea, koje će se po prvi put održati u centru Hercegovine.

U trening-centru Body building kluba (BBK) “Mo klub” Mostar, gdje jue i sjedište bh. ogranaka dvije međunarodne federacije – NABBA WFF i IBFF – pripreme vrše takmičari iz Mostara, Igor Koluder i Ali Hamza Duraković, koji su dio od šest takmičara koji će na EP-u predstavljati BiH.

Organizatori ističu da se tačan broj učesnika još ne zna, pošto su prijave otvorene do posljednjeg dana, ali da se u svakom slučaju očekuje veliki odaziv, uprkos tome što je dio potencijalnih učesnika otkazao dolazak u Mostar zbog pandemije virusa korona.

“Imat ćemo amatersko takmičenje, gdje je zastupljen veliki broj kategorija, od tzv. light varijanti za djevojke, recimo, bikini, sport-modeli, za momke takodje sport-modeli, pa physique i te neke jače kategorije. Na kraju večeri imamo profesionalce, znači profesionalna liga muškarci i žene”, kazala je Elma Škaljić, iz BBK “Mo klub” iz Mostara, koja je pod zastavom BiH prvi put u historiji u našu zemlju donijela svjetsko zlato u profesionalnom body buildingu i fitnessu.

Igor Koluder

Ona je podsjetila da se u Mostaru 4. septembra očekuje dolazak reprezentacija iz cijele Evrope za amatersko i cijelog svijeta za profesionalno takmičenje.

Marketing menadžer Evropskog prvenstva u body buildingu i fitnessu, inače dugogodišnji turistički radnik, Dženan Duraković izjavio je da zvanični program počinje u subotu, 4. septembra u sportskoj sali Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka” u 10:30 sati, a svečano otvorenje je u 16 sati.

“Za sada, podrška je stigla sa onog nivoa sa kojeg se obećalo i sa kojeg se očekivalo, kako od Grada Mostara, tako i od Sportskog saveza Grada Mostara, takođe i veliki broj privatnika je izrazio podršku”, kazao je Duraković, dodajući kako postoje obećanja o dodatnoj pomoći do početka prvenstva.

“Svaka pomoć do samog početka Evrpskog prvenstva je naravno dobrodošla, tako da ovim putem pozivamo sve one ljude koji mogu da pomognu ovo Evropsko prvenstvo da to i učine, kako bi i narednih godina čista obraza ponovo pozdravili šampione ovog sporta i ponovo poslali jednu lijepu sliku Grada Mostara u svijet”, naglasio je Duraković.

Ali Hamza Duraković

Elma Škaljić je takođe istrakla da se organizatori zahvaljuju brojnim ljudima i institucijama koji su stali uz organizaciju EP-a – kao što su Sportski savez Grada Mostara, na čelu sa predsjednikom Senadom Keveljem, Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta, na čelu sa ministrom Rašidom Hadžovićem, Grad Mostar, na čelu sa predsjednikom Vijeća Salemom Marićem i gradonačelnikom Mariom Kordićen, Edinom Mušićem, zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini BiH, poduzetnikom Esmirom Živojevićem, direktorom JP Mo Sport i direktorom Evropskog prvenstva u body buildingu i fitnessu Amelom Bajgorićem i drugima koji su pomogli da Mostar postane po prvi put domaćim jednog ovakvog događaja svjetskog nivoa.

(StarMo)