Naslovnica Život Blinken u Ukrajini i Njemačkoj

Blinken u Ukrajini i Njemačkoj

99
Antony J. Blinken

Washington — Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken doputovat će u zvanične posjete u Ukrajinu i Njemačku, a glavna tema njegovih razgovora bit će rusko gomilanje vojske na ukrajinskoj granici i načini mirnog prevazilaženja krize u toj regiji.

Glasnogovornik Pentagona Ned Price saopćio je da će Blinken u Ukrajinu doputovati u srijedu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom u nakani da potvrdi američku privženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, javlja Anadolija, a prenosi Fena.

Price je kazao da će Blinker razgovarati i sa osobljem američke ambasade u Kijevu i razmotriti planove za diplomatsko osoblje u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

U četvrtak, američki državni sekretar Blinken otputovat će u Berlin kako bi se sastao s američkim saveznicima i razgovarao o pregovorima sa Rusijom i strogim sankcijama u slučaju da se Rusija odluči za napad na Ukrajinu, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Blinken će se u Berlinu sastati i sa njemačkog ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, kao i sa šefovima diplomacija Velike Britanije, Francuske i Njemačke koje sa SAD-om čine takozvanu Transatlantsku četvorku”, kazao je Price.

(StarMo)