Naslovnica Život Blinken predložio Hrvatsku

Blinken predložio Hrvatsku

102

Washington — Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken potvrdio je da je predložio Hrvatsku za ukidanje viza njenim građanima prilikom ulaska u Ameriku.

“Danas sam predložio da se Hrvatska pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je da smo prepoznali ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih kriterija koje prolaze zemlje članice Programa. Nadamo se još snažnijem odnosu SAD-a i Hrvatske”, napisao je Blinken na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tu najavu pozdravio je premijer Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru.

“Zahvaljujem državnom sekretaru SAD na pozivu Hrvatske u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima. Uz intenzivan rad Vlade, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova na ispunjenju uslova, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta”, napisao je on.

Dodao je da će najveću korist imati hrvatski državljani “koji će moći nesmetano putovati u SAD”.

Građani država koje su dio ovog Programa mogu putovati u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana bez vize.

Otpravnik poslova u Ambasadi SAD u Zagrebu, Mark Fleming, napisao je kako još neki koraci ostaju prije nego Hrvatska potpuno uđe u program.

“Ova nominacija potvrđuje ogroman napredak Hrvatske u posljednje tri decenije. Hrvatski narod je izgradio snažnu, modernu, demokratsku državu koja je sposobna zadovoljiti stroge zahtjeve Programa”.

Dodao je kako će pristupanje “programu omogućiti Hrvatima da lakše putuju u SAD, pogotovo kada se radi o neplanskim putovanjima.”

Hrvatska je radila na smanjenju stope odbijanja zahtjeva za vizu i sada kada je ona niža od 3% kvalifikovala se za ulazak u Program za ukidanje viza.

Sve države Schengenskog prostora dio su Programa, osim Kipra, Bugarske, Rumunije koje još moraju ispuniti neke kriterije.

(StarMo)