Naslovnica Politika Blinken objasnio: Evo kakve je sankcije pripremila Amerika

Blinken objasnio: Evo kakve je sankcije pripremila Amerika

134
Antony J. Blinken

Sarajevo/Washington — Američki državni sekretar Anthony Blinken oglasio se povodom odluke predsjednika SAD-a Joea Bidena da produži i proširi naredbu o blokadi imovine i obustavljanju ulaska u Sjedinjene Američke Države osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu.

“Sjedinjene Američke Države su predane osiguravanju stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana, što će omogućiti zemljama u regiji da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije. Također smo predani borbi protiv korupcije i pokazivanju prednosti transparentnog i odgovornog upravljanja. Sjedinjene Države prepoznaju da korupcija prijeti ekonomskoj pravednosti, globalnim naporima protiv siromaštva i razvoja te samoj demokratiji”, napisao je Blinken.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, korupcija bilo gdje direktno šteti vanjskoj politici, nacionalnoj sigurnosti i ekonomskom zdravlju Sjedinjenih Država, kao i partnera i saveznika.

“Zbog toga smo predani promociji odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su uključeni u znatnu korupciju na Zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu”, navodi se u saopštenju, prenosi Klix.ba.

U poticanju te obaveze, predsjednik Joe Biden je izdao Izvršnu naredbu koja se nadovezuje i proširuje na prethodne, modernizirajući režim sankcija za Zapadni Balkan, uključujući pozivanje na Prespanski sporazum iz 2018. i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)