Naslovnica Život Blinken: “Brz odgovor” Rusiji

Blinken: “Brz odgovor” Rusiji

112
foto: Twitter - ilustracija

Berlin — Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici će nastupiti jedinstveno ako Rusija bude dalje delovala protiv Ukrajine, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken novinarima u četvrtak poslije sastanaka sa njemačkim zvaničnicima.

Blinken je, govoreći zajedno sa nemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenaom Baerbock, rekao da će Moskva dočekati “brz… ozbiljan” jedinstven odgovor ako njene snage pređu u Ukrajinu.

“Bili smo vrlo jasni svo vrijeme. Ukoliko se bilo koje ruske vojne snage budu kretale preko ukrajinske granice i počine nove akte agresije protiv Ukrajine, to će naići na brzu, oštru reakciju Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera”, rekao je Blinken novinarima u Berlinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Govoreći na pres-konferenciji sa Blinkenom, ministrica Baerbock je rekla da ministri “pozivaju Rusiju da preduzme korake ka deeskalaciji” situacije.

“Svaki dalji agresivni stav, svaka dalja agresija, imali bi teške posljedice”, kazala je Baerbock.

Sastanak saveznika dolazi dan prije nego što Blinken krene u Ženevu na razgovore s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

(StarMo)