Naslovnica Život Blair o Afganistanu: “imbecilno, tragično, opasno i nepotrebno”

Blair o Afganistanu: “imbecilno, tragično, opasno i nepotrebno”

90
Tony Blair

London — Bivši britanski premijer Tony Blair je povlačenje američke vojske iz Afganistana nazvao “imbecilnim, tragičnim, opasnim i nepotrebnim”.

Upravo je on 2001. godine bio premijer kada se Velika Britanija pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u vojnoj intervenciji u Afganistanu, a što je bio odgovor na teroristički napad na SAD 11. septembra 2001.

Smatra da njegova država, kako je rekao, “ima moralnu obavezu da ostane u Afganistanu dok se ne evakuišu svi oni koji trebaju biti evakuisani”.

“Moramo evakuisati i dati utočište svima onima prema kojima imamo odgovornost – Afganistancima koji su nam pomagali, koji su stali uz nas. Zato imaju pravo zahtijevati da stojimo uz njih”, poručio je Blair koji je bio čelnik Laburističke stranke.

Za njega je to pitanje, kako je naveo, “dubokog osjećanja, humanosti i odgovornosti”.

Ocijenio je da je odluka o povlačenju iz Afganistana isključivo politička te je izjavu o završetku “vječnih ratova” nazvao “imbecilnom”. BBC je napomenuo da je američki predsjednik Joe Biden sintagmu “vječni ratovi” često koristio tokom predizborne kampanje.

Biden je najavio da bi se povlačenje trebalo okončati do 31. augusta, ali da postoji mogućnost da vojska ostane i nakon toga kako bi pomogla u evakuaciji.

 

(StarMo)