Naslovnica Mostar Blagaj: Učenici iz Mostara i Nevesinja zajedno u Eko centru

Blagaj: Učenici iz Mostara i Nevesinja zajedno u Eko centru

828

Mostar/Blagaj — Radionice za sedam osnovnih škola s ukupno 97 učenika i 10 nastavnika održane su u četvrtak u Eko centru Blagaj, u organizaciji Omladinskog kluba ”Novi val”.

Riječ je o organizaciji koja od 2010. godine provodi brojne aktivnost na terenu s ciljem spajanja učenika osnovnih škola grada Mostara i Nevesinja (bosanski, srpski i hrvatski plan i program).

“Osim aktivnosti koje smo do sada realizirali s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, projekata s ciljem pomirenja, dijaloga i interetničke saradnje u ovoj oblasti ima vrlo malo i upravo zbog toga naš cilj je da kroz ovaj projekt potaknemo mlade osobe da počnu razmišljati i poduzetnički”, saopšteno je iz Novog vala.

Navode kako se predviđeni plan odnosi na poduzetničku inicijativu koja bi donosila simboličan prihod školi, školskim sekcijama ili opremila neke od nastavničkih učionica, na način koji bi se i učenici osjećali društveno odgovornije.

Prvih devet prijedloga biznis projekata koje komisija ocijeni kao najbolje, dobit će nagradu u vrijednosti od 400 dolara, što bi se koristilo isključivo za nabavku opreme, materijala ili sličnih potreba za realizaciju ideje.

Glavni je cilj projekta zasnovan na interetničkoj saradnji osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj (Mostar i Nevesinje), kako bi se na jednoj strani pokazalo bogatstvo različitosti kao i bogatstvo jednakosti na drugoj.

Osim toga, cilj je pokazati djeci koliko je važan biodiverzitet i priroda za ljudska bića. To će se raditi kroz edukativne programe i poduzetničke aktivnosti kako bi mladi mogli saznati koliko je važna ekologija, poduzetništvo, kultura i biodiverzitet, ali i koliko je važna interetnička saradnja, pomirenje i koegzistencija na ovim područjima, navodi se u saopštenju.

(StarMo)