Naslovnica Mostar Blagaj: Počinje 10. Ornitofestival

Blagaj: Počinje 10. Ornitofestival

99

Blagaj — Omladinski klub Novi val Blagaj i njihov partner Ornitološko društvo Naše Ptice Sarajevo organizuju 10 Ornitofestival koji će se održat u Blagaju, od 22. do 24. oktobra 2021. godine. Tema ornitofestivala je “Zaštita ugroženih vrsta ptica”, saopšteno je iz Novog vala.

Aktivnosti koje su planirane u toku 10 Ornitofestivala su stručno predstavljanje dosadašnjih rezultata i aktivnosti partnera sa područja Bosne i Hercegovine i Balkana, zatim popularizacija birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda, predstavljanje prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini, razvoj drugih vidova aktivnosti vezanih uz ptice u Bosni i Hercegovini i regiona, te predstavljanje stručnih publikacija, dokumentarnih filmova i izložbi koje su vezane za ptice i prirodu.

Ornitofestival je manifestacija koju je Ornitološko društvo “Naše ptice“ pokrenulo 2012. godine u cilju promocije ornitologije i zaštite ptica i njihovih staništa, popularizacije birdwatchinga (posmatranja ptica) kao novog turističkog brenda, predstavljanja prirodnih i kulturnih vrijednosti područja od značaja za ptice u Bosni i Hercegovini.

Ornitofestival se održava svake godine u drugom gradu u Bosni i Hercegovini. Domaćin 10 ornitofestivala je ”Omladinski klub Novi val” Blagaj koji je preuzeo obavezu da 2021 godine organizuje festival u Blagaju.

(StarMo)