Naslovnica Mostar Blagaj opet živnuo

Blagaj opet živnuo

98

Mostar — Turizam prošle godine u Bosni i Hercegovini skoro i da nije živio. I u Blagaju kod Mostara bilježe ogromne gubitke.

Ipak, ove sezone u ovom hercegovačkom kraju, bogatom prirodnim i kulturno-historijskim znamenitostima, turizam cvjeta. Veliki je broj posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, a povećan je broj i inostranih gostiju, javila je televizija N1.

12 sati dnevno Meliha Pašić provodi za svojim štandom u Blagaju, no to joj ne predstavlja problem. Nakon izrazito neuspješne i teške prošle godine vrijedno je, tvrdi, svaki momenat iskoristiti za eventualnu prodaju. Na sreću, ove godina turista ima mnogo, pa samim tim i zarade.

Šta kupuju turisti?

“Ne možemo se požaliti, kad vidimo kako je bilo prošle godine, ove godine je sasvim drugačije. Bolje je, i moramo biti zadovoljni. Kupuju uglavnom suvenire, samo da obilježe gdje su bili”, kaže Pašić, radnica u suvenirnici.

Iako je u odnosu na 2019., prema procjenama turističkih radnika, promet manji za oko 50 posto, sezona je itekako uspješna. Mnogima su ovi štandovi jedini izvor prihoda, te se stoga nadaju će sezona potrajati što duže.

“Nije do nas koliko će trajati, više je do vlasti kad će nas zatvoriti. Jer počele su se podizati brojke zaraženih. To mi na terenu ne vidimo. Ali nadamo se da će ući ako ništa u onu ranu jesen, pa da izvučemo koliko god se može izvući”, ističe Ado Drljević, turistički radnik.

Najbrojniji su domaći i gosti iz dijaspore, potom prednjače posjetitelji iz Saudijske Arabije, Poljske i Turske. Ambijent Vrela Bune, mir Derviške tekije i svježina rijeke Bune – Blagaj čine posebnom turističkom destinacijom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)