Naslovnica Mostar Blagaj: Novi val u Olovu spašava rijetku pticu

Blagaj: Novi val u Olovu spašava rijetku pticu

636

Mostar/Olovo — Aktivisti Omladinskog kluba Novi val iz Blagaja provode akciju spašavanja jedne izuzetno rijetke ptice, bjeloglavog supa. Kako su iz Novog vala potvrdili za StarMo, njihova ekipa upravo u trenucima nastanka ovog teksta, u toku večeri, vraćala se iz Olova, odakle su preuzeli pticu.

Kako su ranije najavili zi Omladinskog vala, bjeloglavi sup po imenu Luka se već dvije sedmice nalazi na području Olova.

O tome je Novi val obavijestila Fondacija za zaštitu ptica grabljivica Srbije iz Beograda. Kako su informisali, oni GPS-om prate kretanje bejloglavog supa, te su danas obavjestili Omladinski klub Novi Val o Lukinoj lokaciji, kako bi preuzeli brigu o ptici do daljnjeg, jer ova mostarska organizacija ima sve potrebne uslove za održavanje te rijetke ptičje vrste.

“Lokalni veterinar na području Olova, nakon pregleda je potvrdio da je ptica jako iscrpljena”, saopštili su za StarMo iz Novog vala, te dodali da je kontaktom ekipe iz Srbije pokrenuta akcija spašavanja.

Inače, akcija spašavanja se odvija u koordinaciji sa federalnim inspektorom za zaštitu prirode. Treba podsjetiti da je bjeloglavi sup izuzetno rijetka ptica, čija vrsta se praktično nalazi pred izumiranjem.

U konkretnom slučaju, pretpostavlja se da je bjeloglavi sup Luka izgubio snagu, te da ga je stara povreda spriječila da se vrati u svoje prirodno stanište u kanjon Uvca u Srbiji.

Bjeloglavi sup je ptica s rasponom krila od 2,40 do 2,80 metara. Dužina ptice je oko jednog metra i može dostići tjelesnu masu između 6 i 13 kg.

Podsjećanja radi, Omladinski klub Novi val je održavao bjeloglave orlove u svom Eko centru u Blagaju, ali su ih nepoznati počinioci otrovali. Bjeloglavi sup je samo jedna od pet vrsta lešinara-čistača prirode, koje su obitavali na ovim prostorima, a koje su dovedene do istrjebljenja.

(StarMo)