Naslovnica Mostar Blagaj: Bjeloglavi sup pušten u prirodu

Blagaj: Bjeloglavi sup pušten u prirodu

393

Mostar — Bjeloglavi sup Luka, jedina ptica ove vrste trenutno u Bosni i Hercegovini, nakon petomjesečnog boravka u kafezu Eko udruženja Novi val u Blagaju, danas je pušten u prirodno stanište.

On je prethodno na tlo naše zemlje došao iz Srbije, a pronađen je na teritoriji Olova, potpuno iscrpljen i sa malim šansama da preživi. S obzirom na to da su do novembra 2018. u prostoru Novog vala boravila dva bjeloglava supa koji su nažalost preminula od posljedica trovanja, iz Olova su u pomoć pozvali Blagajce, koji su odmah pticu prebacili u svoj kafez i počeli je oporavljati.

“Bio je potpuno iscrpljen i trebalo je vrijeme da ga vratimo u život. Oporavak je trajao oko 20 dana. U tom vremenu, iako je riječ o lešinaru, Luka je jeo iz ljudske ruke. Hvala Bogu da je danas dobro. Odlučili smo vratiti ga u prirodu”, rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Udruženja Novi val Adnan Đuliman, prenosi federalna.ba.

Najavio je i da će Udruženje u narednim danima vršiti monitoring, te pratiti kretanje i snalaženje ptice u prirodi. Pozvao je i stanovništvo Bosne i Hercegovine da se javi Udruženju Novi val ukoliko primijeti bjeloglavog supa.

S ciljem opstanka ove ugrožene vrste kojoj na području starog kontinenta prijeti izumiranje, u Udruženju Novi val nedavno su odlučili napraviti hranilište na platou Podveležja, a kasnije potpisati i ugovor o saradnji sa lokalnom klaonicom, koja na ovaj lokalitet svakodnevno dostavlja animalni otpad.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)