Naslovnica Izdvojeno Bjesne požari širom HNK, stiže pomoć iz CG

Bjesne požari širom HNK, stiže pomoć iz CG

877

Mostar — Iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK saopšteno je us ubotu ujutro da je i dalje aktivan požar na potezu Rujište, Pločno, Kuti Livač.

U jutrošnjem, redovnom biltenu događaja za protekla 24 sata OC-a CZV-e HNK-a se navodi da je odobreno djelovanje helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH za područje Mostara – lokalitet Rujišta. Helikopter je u vremenu od 15:00 do 16:30 sati sa akumulacije HE Mostar imao ukupno 9 naleta i to 6 iznad Podporima, čime je spriječeno ugrožavanje obližnjih kuća, te 3 naleta iznad Pločna, čime je usporeno širenje požara prema naselju Kuti.

“Požar nije stavljen pod kontrolu, već je djelovanjem helikoptera usporeno širenje istog, trenutno gori trava, sitno rastinje i nema opasnosti po obližnja naselja i stanovništvo (vikend naselje Ruišta i naselja Kuti i Livač)”, javljaju iz OC-a CZV-e HNK-a.

Za subotu u jutarnjim satima najavljeno je ponovno djelovanje helikoptera na OS BiH na gašenju požara na širem području Ruišta (potez Potporim-Pločno), a kako bi požarii stavili pod kontrolu.

Požar na planini Čvrsnici je stavljen pod kontrolu, a tokom dana u petak došlo je do izbijanja novog požara na području Podveležja, lokalitet Bišina – entitetska granica sa RS-om, gdje su lokalnom stanovništvu pripadnici PVJ Mostar zbog nedostatka ljudstva dovozili vodu za odbijanje vatre od obližnjih kuća i imanja.

Na području Grada Mostara zabilježena su još tri požata – u naselju Kuti Livač, Potporimu i Ilićima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Na čapljinskom području zabilježeno je šest požara, među kojima je i onaj u popodnevnim satima kod teretne željezničke stanice u Čapljini, gdje je izgorjelo par vagona.

U opštini Konjic je aktivno više požarišta, javljaju iz OC-a CZV-a HNK-a.

“Poslan je zahtjev za međunarodnu pomoć u gašenju požara iz zraka. Odobren i potvrđen dolazak 3 air traktora iz Crne Gore za 11. 04. 2020 godine za gašenje požara na području Konjica i Prozor Rame. Zbog složene situacije na terenu u 22:25 sati poslat zahtjev za pomoć u gašenju vatre iz Konjica. U toku noći iz Federalne uprave civilne zaštite poslano je 15 pripadnika civilne zaštite na zahtjev za pomoć u gašenju vatre. U toku jutra očekuje se dolazak i vatrogasaca”, javljaju iz OC-a CZV-e HNK-a. Na području opštine Konjic osam šumskih požara je još uvijek aktivno.

U opštini Prozor aktivno je pet požara i na svih pet lokacija ugrožena su naseljena mjesta. “Po dojavi dežurnog vatrogasca od 11. 04. 2020 godine u 7.45 sati, na području naše općine aktivni su trenutno požari Makljen (Crni vrh – Dobroša), Tolovac – Parcani – Trišćani, Klek – Volijak”, javljaju iz CZ-a.

U gašenju požara uključeno je kompletno DVD „Rama“ sa svim svojim kapacitetima kao i 100 volontera dobrovoljnih vatrogasaca.

Na području Jablanice, nakon četiri dana i noći oko 02.00 sati ugašen je požar na području Mrakovo i Brgulići, a oko 04:30 sati ugašen je požar na području Štrbine-Nagore. U gašenju osim pripadnika PVJ učestvovali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jablanica. U petak u popodnevnim satima izbio je požar u blizini sela Glodnica. Požar se velikom brzinom proširio na strme padine planine Bokševice, te zahvatio područje koje je sumnjivo na kontaminiranost minama.

U opštini Čitluk, požar u Čalićima još uvijek aktivan zbog nepristupačnog terena, javljaju iz OC-a CZV-e HNK-a.

(StarMo)