Naslovnica Život Bjelorusija: Raspisana potjernica za opozicionom političarkom

Bjelorusija: Raspisana potjernica za opozicionom političarkom

146
Sviatlana Tsikhanouskaya

Minsk — Bjelorusija je opozicionu liderku Svetlanu Tihanovsku (Sviatlana Tsikhanouskaya) stavila na listu traženih bjegunaca zbog navodnih poziva na rušenje ustavnog poretka, javilo je u petak rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je ta zemlja blizak saveznik Bjelorusije.

Tihanovska je prebjegla u susjednu Litvaniju ubrzo nakon spornih izbora 9. augusta i od tada se sastajala s evropskim političkim vođama i takođe je pozvala dugogodišnjeg predsjednika svoje zemlje Aleksandra Lukašenka da odstupi s funkcije.

Kasnije je Rusija raspisala potjernicu za njom, a što je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova obrazložilo da je u sklopu mehanizma uspostavljenog u regionalnom bloku čiji su članovi i Rusija i Bjelorusija, prenosi Reuters.

Liderka opozicije mogla bi se suočiti sa do pet godina zatvora u Bjelorusiji ako bi bila privedena i proglašena krivom, objavila je ruska novinska agencija RIA. Bjelorusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Snage sigurnosti privele su više od 13.000 ljudi tokom postizbornih protesta, od kojih su neki kasnije oslobođene. Lukašenkovi ključni politički protivnici su ili u zatvoru ili su pobjegli u inostranstvo.

(StarMo)