Naslovnica Život Bjelorusija: Policija koristila i bojevu municiju

Bjelorusija: Policija koristila i bojevu municiju

245
foto: agencije

Minsk — Hiljade Bjelorusa protestovale su u srijedu, četvrtu noć zaredom, u Minsku i drugim gradovima zbog rezultata predsjedničkih izbora za koje tvrde da su pokradeni i represije policije nad demonstrantima.

Antivladini demonstranti tvrde da su izbori održani u nedjelju pokradeni kako bi predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko produžio 26-godišnju autoritarnu vladavinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bjeloruske vlasti su potvrdile smrt još jednog uhapšenog demonstranta na protestu u nedjelju uveče, prenosi France Presse.

Vlasti su navele da je 25-godišnji muškarac umro u bolnici u gradu Gomelju na jugu zemlje. U saopštenju se ne precizira kada je umro, već se samo navodi da mu se zdravstveno stanje “naglo pogoršalo” dok je bio u pritvoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopštilo je da su policajci koristili bojevu municiju na protestu u Brestu kada su bili napadnuti, prenosi BBC.

Na protestima u srijedu uveče, grupe od po 100 žena formirale su takozvane “ljudske lance” u nekoliko dijelova Minska, uzvikujući “Sramota” i zahtijevajući okončanje represije nad demonstrantima, navodi Associated Press.

Policija nije željela da primjenjuje nasilje nad ženama, ali je uspjela da rasturi te skupove nenasilno.

(StarMo)