Naslovnica Život Bjelorusija: Novi protesti, još jedna žrtva

Bjelorusija: Novi protesti, još jedna žrtva

424
foto: agencije

Minsk — U Bjelorusiji se u nedjelju održavaju novi protestni skupovi protiv spornih predsjedničkih izbora na kojima je 9. augusta ponovo pobijedio višedecenijski vladar te zemlje Aleksandar Lukašenko, koji je u subotu stavio oružane snage Bjelorusije u stanje „visoke pripravnosti“ tvrdeći da NATO nagomilava vojsku na granici Litvanije i Poljske.

U međuvremenu, portal Nasha Niva objavio je vijest da je da je tijelo Mikite Kriutsova pronađeno u šumi u blizini Minska sa znakovima višestrukog premlaćivanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kriutsov nestanak je prijavljen nakon učešća u protestima u Minsku 12. augusta. Do sada je potvrđeno da su dvije osobe ubijene na protestima zbog izbora u Bjelorusiji.

Svjeatlana Tihanovskaja, opoziciona kandidatkinja koja je pobjegla u Litvaniju nakon izbora, na kojima je, prema tvrdnjama njenog izbornog štaba osvojila od 60 do 70 posto glasova, 22. augusta je izjavila da se Bjelorusi moraju “boriti za svoja prava” i da ih ne smiju omesti Lukašenkove tvrdnje da je zemlja pod vojnom prijetnjom.

“Mi smo narod Bjelorusije i u većini smo, i nećemo odstupiti. Ne plašimo se više njih”, rekla je ona agenciji AFP.

(StarMo)