Naslovnica Sport Bjelorusija ne prekida fudbal, Lukašenko preporučuje votku

Bjelorusija ne prekida fudbal, Lukašenko preporučuje votku

421
foto: ilustracija

Minsk — Fudbalsko prvenstvo Bjelorusije nastavljeno je uprkos pandemiji koronavirusa, zbog kojeg je taj sport, ali i svi drugi zaustavljen širom svijeta. Većina evropskih zemalja je u karantinu, a predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije zabrinut. Čak je građanima predložio da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

Bjeloruska Premijer liga je za vikend završila drugo kolo.

Lokalni derbi igran u subotu FK Minsk – Dinamo Minsk privukao je pažnju, a na stadionu u prijestonici Bjelorusije bilo je tri hiljade navijača.

“Tako se dogodilo da je ovaj derbi bio praktično jedina zvanična fudbalska utakmica u tom trenutku na zemlji”, navodi se u izvještaju Dinama poslije poraza od gradskog rivala rezultatom 3:2, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bjelorusija ima manje od 100 slučajeva zaraženih koronavirusom, a mrtvih nema u ovoj državi koja ima oko devet i po miliona stanovnika.

Fudbalski savez Bjelorusije je saopštio da je preuzeo mjere predostrožnosti kako bi se omogućile utakmice.

“Preduzeli smo sve mjere koje preporučuje ministarstvo sporta. Svi koji su u kontaktu sa navijačima su snabdjeveni rukavicama”, izjavio je portparol Saveza Aleksadar Alejnik.

Nastavak bjeloruskog prvenstva osigurala je emitovanje utakmica uživo u 10 zemalja.

(StarMo)