Naslovnica Život Bjelorusija: Najveći protest do sada

Bjelorusija: Najveći protest do sada

282
Screenshot: Twitter

Minsk — Hiljade građana Bjelorusije skandiralo je u nedjelju “Siđi sa vlasti!” u centru Minska, na do sada najvećem protestu protiv ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika.

Na protestu koji je održan u danu kada je Rusija najavila da je, ukoliko bude potrebno, spremna da pruži vojnu pomoć Lukašenku, nije bilo vidljivog prisustva policije, prenosi Reuters.

Masovni skupovi održani su osmi dan zaredom i u drugim većim gradovima Bjelorusije, piše AFP pozivajući se na izveštaje lokalnih medija, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kolone demonstranata nosile su cvijeće i balone dok su se u šetnji nazvanoj “Nacionalni marš mira” kretali ka centralnom Trgu nezavisnosti u Minsku.

Neki od njih nosili su transparente na kojima je pisalo “Mi smo protiv nasilja” i “Lukašenko mora da odgovara za mučenje i mrtve”, prenosi AFP.

U policijskoj akciji razbijanja demonstracija koje su u Bjelorusiji počele nakon spornih predsjedničkih izbora 9. augusta, poginule su najmanje dvije, a ranjeno više stotina osoba, dok je privedeno oko 7.000 demonstranata.

Prije početka protesta, Lukašenko se obratio pristalicama na skupu koji je u nedjelju održan na istom mjestu, na Trgu nezavisnosti u Minsku.

On je rekao da “ni mrtav neće predati zemlju” svojim oponentima, prenosi Interfax.

“Uprkos svim poteškoćama i manama, izgradili smo prelijepu zemlju. Ako neko želi da preda zemlju, to neću dozvoliti čak ni mrtav”, rekao je Lukašenko navodeći da neće dozvoliti ni ponavljanje izbora.

On je rekao da su NATO tenkovi i avioni raspoređeni na 15 minuta od bjeloruske granice, a da su susjedne zemlje naredile Bjelorusiji da održi nove izbore što je on, kako je naveo, odbio da učini.

NATO je odbacio Lukašenkove navode o bilo kakvom naoružavanju trupa u istočnoj Evropi.

(StarMo)