Naslovnica Politika Bjelorusija: Bez opozicije u parlamentu!

Bjelorusija: Bez opozicije u parlamentu!

369
Aleksander Lukašenko

Minsk — Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko zadržao je apsolutnu vlast nakon rezultata objavljenih u ponedjeljak ujutro koji pokazuju da “ni jedan oporbeni kandidat nije osvojio mjesto u parlamentu na izborima tokom vikenda!”

Lukašenko je bivšu sovjetsku državu vodio željeznom rukom četvrt stoljeća i planira produljiti svoju vlast i nakon sljedeće godine, objavljujući u nedjelju da će se kandidirati i na predsjedničkim izborima 2020.

Taj 65-godišnji predsjednik dao je više slobodnog prostora oporbi i oslobodio je političke zatvorenike proteklih godina u pokušaju da popravi veze sa Zapadom nakon spora s tradicionalnim saveznikom Moskvom.

No službeni podaci u ponedjeljak pokazuju, s izlaskom od 77 posto, da ni jedan oporbeni političar nije osvojio zastupničko mjesto. Na zadnjim izborima 2016., dva oporbena pripadnika osvojila su mjesto prvi put u 20 godina, no ni jednom nije bilo dopušteno da se natječe i ovaj put.

Lukašenko je rekao da bjeloruski narod, ako ga više ne želi, može sljedeće godine izglasati da više ne bude predsjednik.

“Obećao sam da se neću držati tog položaja dok mi prsti ne poplave. Vjerujte mi, nije to najmekši stolac”, rekao je novinarima.

(StarMo)