Naslovnica BiH Bivši vrhbosanski nadbiskup: “Muslimanski Bošnjaci” biraju predstavnike hrvatskog stanovništva “u vladi”

Bivši vrhbosanski nadbiskup: “Muslimanski Bošnjaci” biraju predstavnike hrvatskog stanovništva “u vladi”

197

Berlin — Kako prenosi njemačko izdanje Katoličke novinske agencije, bivši vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić izjavio je da je bila “velika greška” što je BiH podjeljena na dva dijela te da Dejtonski sporazum “nije donio pravedan mir”, ali i da je jedan od razloga za “skriveni egzodus” Hrvata u BiH to što “Bošnjaci biraju predstavnike hrvatskog naroda”.

“Sporazum je okončao rat, ali nažalost nije donio pravedan mir. Bila je velika greška svjetske zajednice što je našu državu Bosnu i Hercegovinu podijelila na dva dijela. Ovim su moćnici legalizirali etničko čišćenje. Stvorili su državnu strukturu koja ne može funkcionirati”, prokomentarisao je Puljić razvoj situacije u BiH nakon potpisivanja ovog mirovnog sporazuma 1995. godine.

On je također pojasnio zbog čega on smatra da je na sceni “skriveni egzodus” kršćana iz Bosne i Hercegovine.

Rekao je da su prije svega ekonomski razlozi oni zbog kojih ljudi napuštaju BiH, ali da misli da “nepravda igra još veću ulogu” što se tiče Hrvata.

“Ovdje se ne primjenjuju jednaka prava za sve. Politička igra sa izbornim pravom, na primjer, umorila je ljude: Hrvati, koji su gotovo svi katolici u Bosni i Hercegovini, čine najmanju etničku grupu od ukupnog stanovništva u zemlji, oko 17 posto. Na izborima, međutim, muslimanski Bošnjaci biraju predstavnike hrvatskog stanovništva u vladi. Ova činjenica će i dalje pokretati egzodus među katolicima”, podcrtao je Puljić.

Naveo je da diskriminacija postoji “i pred zakonom i u javnosti”.

“Ako se neko žali na to, odmah biva napadnut u medijima, ali i u politici”, dodao je.

 

(StarMo)