Naslovnica Izdvojeno Bivši visoki predstavnik: EU pušta Dodika da radi šta hoće

Bivši visoki predstavnik: EU pušta Dodika da radi šta hoće

503

Sarajevo — Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schwarz-Schilling je rekao da ambasadori zemalja “Kvinte” (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) trebaju odmah zasjedati i donijeti odgovarajuće mjere povodom sinoćnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se obustavlja učešće srpskih predstavnika u donošenju odluka na nivou BiH.

“Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvijek sam upozoravao da (srpski član Predsjedništva BiH Milorad) Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje, i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo”, kazao je Schwarz-Schilling za portal Klix.ba, prenosi Beta, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

Prema mišljenju Schwarz-Schillinga, zaključci parlamenta RS doneseni u ponedjeljak su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke. Schwarz-Schilling smatra da se novim zaključcima derogiraju država i Ustav BiH.

Upitan kako bi trebala izgledati konkretna reakcija međunarodne zajednice, bivši visoki predstavnik je kazao da su mehanizmi poznati.

“Amerika je već demonstriala kako to ide uvodeći sankcije Dodiku koji je na ‘crnoj listi’. Nažalost, EU ga pušta da radi šta hoće”, ocijenio je Schwarz-Schilling.

Dodao je da bi međunarodna zajednica sada trebala odlučno se postaviti prema RS, i tražiti od Narodne skupštine RS da povuče zaključke.

“Ne smiju to tolerisati, inače, počet će haos s još opasnijim razvojem događaja u BiH”, procijenio je Schwarz-Schilling.

Ističe i da, pravno gledajući, OHR može i sam reagovati, ali bi, smatra on, uzimajući u obzir okolnosti i razvoj događaja, to morao učiniti Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)