Naslovnica Region Bivši ruski ambasador u Zagrebu: RH je “most” između Rusije u EU

Bivši ruski ambasador u Zagrebu: RH je “most” između Rusije u EU

172
Anvar Azimov

Moskva — Rusija je apsolutno sigurna da će prije ili kasnije obnoviti stratešku suradnju s Europskom unijom, a Hrvatska tu igra važnu ulogu mosta između Moskve i Bruxellesa, rekao je u ponedjeljak bivši ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Odnosi između Rusije i Hrvatske “dokazuju da članstvo bilo koje države u NATO savezu i EU-u nije prepreka poboljšanju odnosa, rekao je Azimov Hini uoči sastanka u Rusko-hrvatskom društvu prijateljstva na kojem je na kraju svog prvog posjeta Moskvi sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman – javlja HRT.

– Jako smo zainteresirani za poboljšanje naših odnosa s članicama EU-a i apsolutno smo sigurni da ćemo prije ili kasnije uspjeti obnoviti našu bilateralnu stratešku suradnju s tim savezom jer je Rusiji i EU-u suđeno da budu zajedno, kazao je veleposlanik koji je napustio Zagreb 2020. nakon pet godina.

– U tom pogledu Hrvatska i dio drugih europskih zemalja igraju važnu ulogu kao most između EU-a i Rusije, naglasio je.

Susret ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s Gordanom Grlićem Radmanom nazvao je “vrlo otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim”, a za odnose između Moskve i Zagreba rekao je da se temelje na međusobnom povjerenju.

– Mi jasno shvaćamo da su prioriteti hrvatske vanjske politike povezani s euroatlantskom solidarnošću, ali u isto vrijeme to nije prepreka Hrvatskoj za proširenje odnosa s državama poput Rusije, Kine i Indije, istaknuo je Azimov.

(StarMo)